Lambrecht STROOBANT

Lambrecht STROOBANT

Masculin vers 1565 - après 1629  (~ 65 ans)

Information Personnelle

  • Nom Lambrecht STROOBANT 
    Naissance vers 1565  ?, ?, , ?, ?, Trouver tous les individus avec un évènement dans ce lieu 
    Genre Masculin 
    Image
    STROOBANT_Lambrecht_Img.jpg
    STROOBANT_Lambrecht_Img.jpg
    Origine de la donnée Arbre généalogique de François Bogaerts sur Geneanet 01-2012 
    Origine de la source Arbre généalogique de François Bogaerts sur Geneanet 01-2012 
    Origine de la source Oude Brabantsche Geslachten n° 14 "Stroobant" (1943) Jan Lindemans et Stroobant Louis p n° 188 
    Décès après 1629  ?, ?, , ?, ?, Trouver tous les individus avec un évènement dans ce lieu 
    Notes 
    • #Générale#Lambrecht Stroobant was in 1615 peter bij het eerste kind van zijndochter Anna. De afstamming die Lindemans en Stroobants geven kloptniet. Lambrecht, zoon van Daneel huwde enkel met Anna van der Maelen:zij hadden een kind in 1613; in dat jaar leefde Joanna de Vinck zekernog. Wellicht nog in leven in 1629 bij meisenierschap van zijn zonen Janen Daniel; de vader van Jan en Daniel was blijkbaar geen meisenier, deandere wel


      Enkele aanvullingen op de genealogie Stroobant.


      A. Probleemstelling afstamming Anna Stroobants, vrouw van de Opwijksemolenaar Huybrecht Bettens, 17 de eeuw.

      Volgens het genealogisch overzicht van de familie Stroobants,verschenen in de reeks Oude Brabantse Geslachten (nr.14, auteurs LouisStroobant en Jan Lindemans; ook verschenen in de gelijknamige reeks inEigen Schoon en De Brabander, jaargang 1943; zie ook het artikel vanLouis Stroobant in Taxandria, jaargang 1913) zou Anna Stroobants, devrouw van de Opwijkse molenaar Huybrecht Bettens, een dochter zijn vande Grimbergse pachters Christoffel Stroobant en Anthonyne Sterckx(generatie XIII in vernoemde genealogie) en haar meisenierschap bewezenhebben in 1644.

      Christoffel Stroobant had inderdaad een dochter die Anna heette en diehaar meisenierschap bewees op 11 oktober 1644 (getuigen of "stravers":Christoffel Stroobant, haar vader en Peeter Leemans, een neef).(zie J.Lindemans, Van meiseniersbloed)

      Volgens mij is de vrouw van Huybrecht Bettens echter niet tevereenzelvigen met de dochter van Christoffel, omwille van volgenderedenen:

      - In het "Alfabetisch repertorium van de families te Opwijk van 1601 tot1900" van F. Verberckmoes (1994, 3 delen, eigen beheer) worden alle inOpwijk in de periode 1615-1641 gedoopte kinderen van Huybrecht en Annagenoemd, met hun respectieve peters en meters. Bij die peters en meterskomt noch Christoffel voor, noch n van zijn vrouwen (hij huwdedriemaal), noch n van zijn andere kinderen of dichte verwanten.

      - Als peter van hun eerste kind wordt Lambertus Stro(o)bant genoemd, enals meter van hun tweede kind Joanna Vinck.

      - De meest voorkomende familienaam bij die peters en meters is "Vinck"(4 maal op 22 genoemde namen; alle andere namen slechts nmaal). JoannaVinck moet dus een zeer dichte verwant zijn geweest.

      - Er van uitgaande dat ook Lambertus een zeer dichte verwant moet zijngeweest (peter van het oudste kind = doorgaans de vader van de moeder ofvan de vader) ben ik dan op zoek gegaan naar een Lambertus in degenoemde genealogie Stroobant. En kandidaat sprong zo in het oog. Alskind van Daneel Stroobant en Elisabeth van den Vekene wordt eenLambrecht Stroobant genoemd, pachter te Neerijsche, meisenier in 1611 engehuwd met Joanna (de) Vinck (zie generatie XIbis, tak vanLeefdaal-Neerijsche van voornoemde genealogie). Uit dit huwelijk wordentwee kinderen genoemd: Jan en Daneel, beiden meisenier in 1629.

      - Drie kinderen van Huybrecht Bettens en Anna Stroobant bewijzen op 4juni 1652 hun meisenierschap: Jan, Laureys en Anna. Stravers zijn JanStroobant, een oom van die kinderen, en Lieven Bettens, eveneens eenoom. Indien Anna de dochter van Christoffel zou zijn, dan zou zij alsmeisenier sinds 1644 zelf als straver (= getuige) hebben kunnenoptreden. Dit heeft ze niet gedaan. Dit bewijst mijn inziens dat dezeAnna haar meisenierschap niet had bewezen en dus niet te vereenzelvigenkan zijn met de dochter van Christoffel. Wel trad haar broer op alsstraver. We kennen twee Jannen Stroobant die op dat ogenblik hunmeisenierschap hadden bewezen: de ene is inderdaad een zoon vanChristoffel en heeft inderdaad een zuster die Anna heet (en vandaar datde auteurs van de vermelde genealogie wellicht gedacht hebben dat ze dejuiste Anna te pakken hadden); de andere is een zoon van Lambertus.

      - Bij de kinderen van Lambertus wordt in de vermelde genealogie geenAnna genoemd; wel heeft Lambertus een zuster Anna, gehuwd met HendrickCoosemans, en heeft zijn broer Willem een zuster Anna, geboren in 1619en gehuwd met Hendrick Neefs. Ook zijn broer Daneel heeft een dochterdie Anna heet. Ik vermoed dat Lambertus zijn (niet genoemde) dochternaar zijn zuster heeft genoemd, zoals ook zijn broers Willem en Daneeldat gedaan hadden.

      - Een verder onderzoek naar de peters en meters van de kinderen vanHuybrecht Bettens en Anna Stroobant levert volgend resultaat op:

      1 Anna Lissens.

      Anna Lissens is meter van Anna Bettens, gedoopt te Opwijk in 1615. (Dedoor Verberckmoes opgegeven doopdatum van 10.05.1615 is wellicht nietjuist; Anna Lissens werd vermoord op Palmzondag 1615; tenzij Palmzondagin 1615 na 10 mei viel ?)

      Huybrecht Bettens wordt genoemd als molenaar, te Opwijk. Jan Lindemansvermeldt in zijn "Geschiedenis van Opwijk" het volgende over de molenste Opwijk:

      "De watermolen op de Klei, die in de 16de eeuw toebehoorde aan Jr AlaertBentinck, was verhuurd aan Lieven Vinck, wiens vrouw, Anna Lissens, opPalmzondag 1615, jammerlijk met bijlslagen vermoord werd. De molen werddaarna het eigendom der familie Moortgat (erfgenamen Pieter Moortgat, in1640; erfgen. Adriaen Moortgat, 1662). De mulder was echter AdriaenBettens, die ook eigenaar werd van de gebouwen in 1679 en het recht van"herbannaliteyt en vrij molagie aen de ingesetene competerende" verkreegvan de gemeente, mits 600 gulden. De "molagie" bestond in "te profiterenhet 18e, maer niet meer". De molen was belast met een cijns van 10zakken rogge aan de Domeinen, geredimeerd op 10 pond gr. - JacquesBettens, zoon van voorgaande, verkocht zijn rechten op den watermolen,in 1713...."

      Adriaen Bettens was eveneens een zoon van Huybrecht Bettens en AnnaStroobant. Vermoedelijk is Lieven Vinck een broer van dehierbovenvermelde Joanna Vinck. Anna Lissens, de vrouw van Lieven Vinck,is dus vermoedelijk de schoonzuster van Joanna Vinck. Indien mijnhypothese klopt is Anna Lissens dus een aangetrouwde tante van AnnaStroobants.

      Lieven Vinck zou te vereenzelvigen kunnen zijn met de Lieven (de) Vinckdie op 06.02.1629 optreedt als straver bij het bewijs van meisenierschapvan Jan en Daniel Stroobants, zonen van Lambrecht Stroobants en Joanna(de) Vinck; samen met Lieven treedt een Stoffel (de) Vinck op alsstraver. Op dezelfde dag bewijzen Lieven en Stoffel hun meisenierschap.Zij zijn de zonen van Philips de Vinck en Kathelijne van der Elst.

      2 Laurentius Vinck.

      Peter van Livinus Bettens, te Opwijk gedoopt op 28.03.1617.
      Vermoedelijk ook een broer van Joanna en Lieven. Hij is op 16.12.1621 teOpwijk peter van Laurentius Van Mulders, zoon van Joannes van Mulders enBarbara Vinck. (Joannes van Mulders en Barbara Vinck: zie hieronder).

      3 Joannes van Mulders en Barbara Vinck.

      Joannes van Mulders is peter van Joannes Bettens, te Opwijk gedoopt op03.02.1619.
      Barbara Vinck is meter van Adrianus Bettens, te Opwijk gedoopt op27.01.1634.

      Joannes van Mulders en Barbara Vinck waren gehuwd. Vermoedelijk isBarbara een zuster van Joanna, Lieven en Laurentius. Bij de peters en demeters van de kinderen van Joannes en Barbara die te Opwijk gedoopt zijnkomen onder meer voor: Philip Vinck (te vereenzelvigen met de vader vanLieven en Stoffel, die op 06.02.1629 hun meiseniersschap bewijzen; ziehierboven) , Anna Lissens, Livinus Vinck, Hubertus Bettens,Christophorus de Vion (zijn vrouw, Amelbergha Spanoghe of Spaenhove istevens meter van Jacobus Bettens, gedoopt te Opwijk op 16.05.1637, daargestorven op 17.05.1637), "Joanna" (vermoedelijk Anna) Stroobants enLaurentius Vinck.


      B. Afstamming Daneel Stroobants,zoon van Pancratius (en vader vanLambrecht, die huwde met Joanna Vinck).


      In het compilatiewerk "Afstammelingen uit het Hertogelijke Huis vanBrabant" van Freddy Verdoodt wordt een overzicht gegeven van de familieStroobant. Dit overzicht is gebaseerd op bovenvermeld artikel over defamilie Stroobant van Louis Stroobant en Jan Lindemans in Eigen Schoonen De Brabander, jaargang 1943. Dit artikel heeft zelf een voorganger,geschreven door Louis Stroobant, en verschenen in het tijdschriftTaxandria, 1913.

      Bij de afstamming langs moederlijke zijde van Daneel Stroobant, in hetboek van Verdoodt vermeld op pag. 165 onder het nr. Vter, passenvolgende beschouwingen Volgens Verdoodt, en hij volgt daarin het artikelvan 1943, zou de moeder van Daneel Stroobant Marie Cockaerts zijn.Volgens mij
      klopt dit niet, om de redenen die ik hierna opsom:

      - Daneel bewijst op 23 november 1611 zijn meiseniersschap. Als zijnouders worden duidelijk vermeld: Pancras Stroobant en Petronella vanObbergen (zie: J. Lindemans, Van meiseniersbloed, ESB).

      - Tussen het artikel van 1913 en dat van 1943 zit een merkwaardigediscrepantie: in 1913 wordt Daneel ten minste tweemaal de zoon vanPetronella van Obbergen genoemd "laquelle tait veuve en premires nocesde Corneille van Nyenwenhove - haers ierste mans - Reg.Scabinal deTervueren, N 1726 - Elle eut du premier lit Joost van Nyenwenhove etdus second lit Danil Stroobant" (Taxandria, 1913, p. 29, in fine +voetnoet 6 en pag. 73, branche C), en nmaal de zoon van MarieCockaerts (Taxandria, 1913, pag. 31, tweede alinea). In 1943 heet hij dezoon van Marie Cockaerts (ESB, 1943, p. 188, in fine).

      - De tweede man van Petronella van Obbergen (Pancratius Stroobant) kangeen tweemaal gehuwd zijn geweest, zoals men in 1913 en 1943 wel meende.Als bewijs dat Pancratius ook met Marie Cockaerts huwde wordt aangenomendat hij in 1546 als volgt vermeld wordt: "op 10 sept. 1546 verkopen"Heer ende Meester Pancratius Stroobant, doctor in medicinis, endejouffr. Marie Cockaerts, syn huysvrouw" een huis geheeten 't GuldenCasteel, gelegen te Mechelen op den steenweg - Schepengriffie Mechelen,nr. 170, f 16". De volgorde van de huwelijken was in 1913 dan tochblijkbaar niet duidelijk. In 1913 dacht men dat Pancratius eerst huwdemet Marie Cockaerts en daarna met Petronella van Obbergen. In 1943 hadmen dan gevonden dat het huwelijk met Petronella plaats vond in 1530.(op 17-9-1530), in de St.Goedele-kerk). Als hij in 1546 reeds gehuwd wasmet Marie Cockaerts wou dat volgens de auteurs in 1943 dus zeggen datPetronella voor die datum moest gestorven zijn.

      Maar: Reg. Scabinal de Tervueren, no 1725. Lotinge scheyding endedeylinge erffegn(amen) wijlen Petronilla van Obberghen wed(uwe) wijlenPantecras Stroobants, 14 janvier 1595. Dit zeer precieze citaat komtvoor in het artikel van 1913 en wordt niet herhaald in dat van 1943. Hetis dus duidelijk dat Petronella haar man heeft overleefd. De vraag isdan wanneer Pancratius is gestorven. Alleszins voor 1595, datum van deverdeling van de goederen van Pancratius en Petronella. Volgens hetartikel van 1943 voor 1583, al is niet duidelijk waarom (er worden geenbronnen opgegeven voor die bewering). Volgens mij nog voor 27-2-1561 endaar heb ik volgende bron voor: op die datum bewijst namelijk RoelantStroobant, zoon van Pancratius en Petronella zijn meiseniersschap.Pancratius wordt daar vermeld als zijnde reeds overleden. Ook in 1568wordt Pancratius vermeld als zijnde reeds overleden, bij het bewijs vanmeiseniersschap van zijn dochter Barbara.

      Wat hebben we dus: Pancratius en Petronella huwen in 1530. Pancratiussterft voor 1561. Op die datum is Petronella nog in leven. Pancratiuskan dus tussen die twee data niet met iemand anders getrouwd zijngeweest. Daaruit volgt ook dat Daneel alleen maar een zoon kan zijngeweest van Petronella van Obbergen.

      Maar wie is dan de Pancratius Stroobant die in 1546 in Mechelen een huisverkoopt, samen met zijn vrouw Marie Cockaerts ?

      Ook daar meen ik een antwoord op gevonden te hebben : zijn neef dieeveneens dokter in de medicijnen is. Deze Pancratius is een zoon vanMerten Stroobant, broer van Pancratius de oudere. De geboortedatum vanPancratius de jongere kan niet 1545 zijn, zoals in 1943 geschat, maarmoet veel vroeger liggen. Hij had namelijk een kleindochter via zijnzoon Augustijn (ook dokter) die in 1570 werd geboren uit een tweedehuwelijk van Augustijn. Mijn schatting is dat Pancratius de jongere dusrond 1522 moet geboren zijn. En dan kan hij dus in 1546 heel welgetrouwd zijn geweest met Marie Cockaerts en in dat jaar een huis teMechelen hebben verkocht ! Overigens denk ik dat de Pancratius die in1571 vermeld wordt als "doctoir tot Brussel" (ESB, 1943, p. 187,voetnoot 45) ook Pancratius de jongere moet zijn geweest ! Pancratius deoudere moet dan immers al ten minste 10 jaar dood zijn geweest.

      In aan artikel in L'Intermédiaire des généalogistes, 1967, pag.348,voetnoot 74 vond ik nog volgende bevestiging van mijn stelling:

      "M.P. De Tienne nous a fait remarquer qu'il faut distinguer le PancraceStroobant, médécin et époux de Marie Cockaerts, et le PancraceStroobant, fermier et époux de Pétronille van Obberge, dont lagénéalogie Stroobant fait un seul et meme personnage. Le médécin quifigure dans la généalogie sub XIter, p.44, est en réalité le Pancraceépoux de Marie Cockaerts (cela ressort de l'acte de partage de leursbiens en date du 14-4-1601, G.S.Br 6746 - Zaventem), lequel était déjàdécédé avant le 21-4-1571 et, d'après M. De Tienne,il était fils non deMartin et de Catherine Van Assche, comme le prétend la généalogieStroobant, mais de Michel et de Catherine 's Wolfs (B.R. Mss. II 6491,f69); il était peut-etre neveu de Pancrace, fermier".

      Ook Leo Lindemans bevestigde desgevraagd mijn stelling.


      C. Lambertus Stroobant, de man van Joanna Vinck, kan echter niet de zoonzijn van Daneel Stroobant en Elisabeth van den Vekene. Daneel had weldegelijk een zoon Lambertus, die te Neerijse woonde en er met AnnaVandermaelen huwde, en die meisenier was. Zij hadden een kind teNeerijse in 1613. In 1615 is Joanna Vinck echter nog in leven (ziehierboven), dus van twee huwelijken van Lambertus, zoals Stroobants enLindemans meenden, kan geen sprake zijn. Vermoedelijk zijn zij afgegaanop de volgorde van de meiseniersbrieven. De zonen van Lambertus enJoanna Vinck werden ook meisenier, maar hun vader trad niet als straverop, wat hij wel zou gekund hebben indien hij zelf meisenier was.
      Van wie is Lambertus, de man van Joanna Vinck, dan wel de zoon ?
      Er past er slecht één in de rij: Lambertus, de zoon Roelant en kleinzoonvan Pancratius en Petronella van Obberge.
      In ieder geval lijkt vast te staan dat Anna Stroobants, demolenaarsvrouw, afstamt van Pancratius en Petronella

      D. Het bovenstaande geeft dus volgende gecorrigeerde afstamming van AnnaStroobant(s), vrouw van molenaar Hubertus Bettens

      Anna Stroobant
      d.v.
      Lambertus Stroobant en Joanna Vinck
      z.v.
      Roelant Stroobant-Terwecoren (broer van Daneel Stroobant en Elisabethvan den Vekene)
      z.v.
      Pancras Stroobant en Petronella van Obbergen.
    ID personne I93609  Généalogie Méresse et Facon
    Dernière modif. 9 nov 2024 

    Père Roelant STROOBANT,   n. vers 1537, ?, ?, , ?, ?, Trouver tous les individus avec un évènement dans ce lieud. avant 1595, ?, ?, , ?, ?, Trouver tous les individus avec un évènement dans ce lieu (Âgé de ~ 57 ans) 
    Mère Lysbeth TERWECOREN,   n. avant 1545, ?, ?, , ?, ?, Trouver tous les individus avec un évènement dans ce lieu 
    Mariage vers 1565  ?, ?, , ?, ?, Trouver tous les individus avec un évènement dans ce lieu 
    Age au mariage Lui : ~ 28 ans - Elle : ~ 20 ans. 
    ID Famille F6838  Feuille familiale  |  Tableau familial

    Famille Joanna de VINCK,   n. vers 1578, ?, ?, , ?, ?, Trouver tous les individus avec un évènement dans ce lieud. après 1629, ?, ?, , ?, ?, Trouver tous les individus avec un évènement dans ce lieu (Âgé de ~ 52 ans) 
    Mariage vers 1594  Sint-Niklaas, Sint-Nickl, , Oost-Vlaanderen, Belgique, Trouver tous les individus avec un évènement dans ce lieu 
    Age au mariage Lui : ~ 29 ans - Elle : ~ 16 ans. 
    Enfants 
    +1. Anna STROOBANT,   n. vers 1590, Wemmel, Hal-Vilvor, , Vlaams-Brabant, Belgique, Trouver tous les individus avec un évènement dans ce lieud. 30 mars 1668, Opwijk, Hal-Vilvor, , Brabant, Belgique, Trouver tous les individus avec un évènement dans ce lieu (Âgé de ~ 78 ans)
     2. Barbara STROOBANT,   n. 1615, Wemmel, Hal-Vilvor, , Brabant, Belgique, Trouver tous les individus avec un évènement dans ce lieud. 1677, Wemmel, Hal-Vilvor, , Brabant, Belgique, Trouver tous les individus avec un évènement dans ce lieu (Âgé de 62 ans)
    ID Famille F6837  Feuille familiale  |  Tableau familial
    Dernière modif. 9 nov 2024